Snog - Chelsea

Snog Chelsea was Cinimod Studio’s 6th collaboration with Snog Pure Frozen Yogurt, and as always, design and technology boundaries were pushed to deliver a unique retail space.

London, UK – 2011

Credits:

Client: Snog Pure Frozen Yogurt
Location: Chelsea, London, UK
Architecture & Lighting: Cinimod Studio
Branding & Graphics: ico Design

 

The Chelsea store presented unique design challenges that included a deep shop unit with a relatively narrow shop front. This led to the Cinimod design team seeking new and innovative ways to create a highly visible store that would deliver an eye-catching high street presence using a fusion between sculpted architectural and lighting elements. Building on design explorations from previous Snog stores, Cinimod took the integrated furniture and lighting design to new levels.

Highly visible from outside is the ‘Ribbon Ceiling’ of undulating light. The complex form was derived using parametric software to create the smooth rippling form that varies in depth and pitch across the overall store plan. Cinimod Studio have demonstrated a passion for experimenting with lighting control systems, with a desire to keep pushing the interactive and generative nature of our digital lighting media content. For the Snog Chelsea store, Cinimod deployed a new lighting control system by amBX. This responds in real-time to the store’s music system, creating dynamic colour movements across the ribbon ceiling that are perfectly in tune with the music. This ensures that the ceiling colours never appear static or repetitive, and instead are in a state of continuous responsiveness to the acoustic environment.

The studio’s expertise in LED lighting was further tested by the introduction of a 100% LED lighting solution for the whole store. This provides unparalleled energy efficiencies and full controllability over the exact quality and brightness of light. Cinimod Studio turned to Philips for their assistance in delivering this ambitious 100% LED lighting scheme. The resulting quality of light is remarkably fresh, healthy and natural, with the brightness linked to the main control system to allow automatic subtle variations throughout the day.

The customer seating within the store is focused on a single over-size organic bench, fabricated as a single piece to achieve the smooth and seamless continuous curvature that provides its distinctive form.

Related Projects