FINIAL RESPONSE

A PERMANENT INTERACTIVE PUBLIC ARTWORK IN THE BUSTLING HEART OF SOHO IN LONDON.

LONDON, UK – 2011

The artwork covers 20 meters at street level and consists of 109 individually shaped black steel profiles sandwiching illuminated acrylic which responds to the movements of passers-by. Each profile shape echoes ornamental finials found around Westminster, connecting Soho’s decorated past with its new incarnation as a media hub.

Complementary colours offset patterns created by movement recorded by invisible sensing technology, producing a constantly changing artwork that will engage and delight for many years to come.

The lighting element follows the profile outlines created by the side-view approach to the artwork, and as lighting levels drop in the evening, the focus of the piece shifts from the historical to the modern, and defined colour gradients generate attenuated glows that accent the artwork and convey the shapes using light and contrast.

WILKINSON EYRE ARCHITECTS

CLIENT

Wilkinson Eyre Architects, Blenheim House Construction

INSTALLATION

Hatton Metalcraft Ltd.

DESIGN & CONCEPT

Cinimod Studio

 

​SOFTWARE PROGRAMMING & ELECTRICAL ENGINEERING

White Wing Logic

STRUCTURAL ENGINEERING

RCA Structures

CLIENT

Wilkinson Eyre Architects, Blenheim House Construction

INSTALLATION

Hatton Metalcraft Ltd.

DESIGN & CONCEPT

Cinimod Studio

 

​SOFTWARE PROGRAMMING & ELECTRICAL ENGINEERING

White Wing Logic

STRUCTURAL ENGINEERING

RCA Structures